Do czterech razy sztuka: kolejny certyfikat PCoE zdobyty

Kolejny certyfikat dla Działu Usług Stałych Hicron

Do czterech razy sztuka: kolejny certyfikat PCoE zdobyty

Opublikowany

W 2012 roku Hicron po raz pierwszy uzyskał certyfikat Partner Center of Expertise, przyznawany na dwa lata. Od tego czasu z sukcesem uzyskujemy kolejne recertyfikacje, ostatnia miała miejsce w lutym 2018. Co certyfikat oznacza dla klientów i jaka rolę pełnił w tym procesie SAP Solution Manager?

Jako partner SAP, Hicron jest zobowiązany do zachowania najwyższej jakości realizowanych usług na wielu polach. Wyznacznikiem spełnienia wysokich wymagań stawianych przez SAP jest odnawiany co dwa lata certyfikat Partner Center of Expertise. W lutym bieżącego roku Hicron po raz czwarty z rzędu uzyskał pozytywną opinię audytorów i może posługiwać się tytułem PCoE w obszarze powierzonego wsparcia oraz monitoringu systemów poprzez środowisko SAP Solution Manager.

Dzięki temu narzędziu możliwe jest wspieranie komunikacji  klientów z SAP i tworzenie raportów SAP EarlyWatch Alert analizujących  monitorowane systemy. SAP Solution Manager to także wsparcie podczas  codziennej pracy poprzez Root Cause Analysis – wspomina

Paweł Pawełkiewicz, SAP BASIS Konsultant w Hicron.

Dodatkowym wyzwaniem podczas bieżącej akredytacji PCoE – oprócz samego audytu – było przejście na najnowszą wersję SAP Solution Managera połączone z rozdzieleniem systemu na dwa oddzielne. O złożoności tego procesu może świadczyć fakt, że nie wszystkim partnerom udało się ukończyć ten proces w terminie i „przy pierwszym podejściu”, co mogło opóźnić proces recertyfikacji.

PCoE to dla nas z jednej strony konieczny do prowadzenia prac dla klientów warunek, lecz z drugiej – ogromne wyróżnienie. Wymagania, jakie musimy spełnić, aby otrzymać certyfikację, są naprawdę wyśrubowane. Nad przygotowaniem do całego procesu zespół 8 osób pracował przez blisko 8 miesięcy. Realizacja naszych usług pozostała bez zmian, bo do PCoE nie można się zasadniczo „przygotować”: to ocena faktycznego działania tego działu na przestrzeni dwóch lat.

Paweł Pawełkiewicz

Proces sprawdzania wymogów w ostatnich dniach lutego zakończył się pozytywną opinią audytorów. Obejmował on kilka obszarów, w tym:
  • SAP Solution Manager, którego audyt stanowił lwią część procesu i był wydzielony jako osobna kategoria.
  • Ocena zgłoszeń rozwiązywanych przez Hicron we własnym zakresie vs zgłoszeń przesyłanych do SAP.
  • Tworzenie raportów EWA dla systemów produkcyjnych oraz otwieranie dla nich połączeń tak, aby w razie konieczności umożliwić firmie SAP dostęp do systemu klienta 24/7.
  • Odwzorowanie systemów produkcyjnych w systemach wewnętrznych Hicron.
  • Prawidłowe prowadzenie dokumentacji, umów, procedur i instrukcji.
Dzięki certyfikacji klienci serwisu aplikacyjnego i usług administrowania systemami SAP (BASIS) w Hicron mogą mieć pewność, że obsługa zgłoszeń odbywa się zgodnie z ustalonymi przez SAP standardami: zarówno technologicznymi, jak i obsługi klienta.

Hicron_certyfikat_PCoE_2018.pdf

pdf | 534 KB

PCOE Certificate_Hicron Sp. z o.o. _2018.pdf

pdf | 381 KB

Hicron_certyfikat_PCoE_2018.doc

doc | 93,5 KB

Na Twój adres e-mail została wysłana prośba o potwierdzenie subskrypcji.